Verpakkingstape – kleven maar

Nike SB

Tape kan gemaakt zijn van papier of plastic; zelfs vervaardigd zijn van weefsel. Een van de meest kenmerkende eigenschappen -en best een hele logische- van tape is dat je er zo’n beetje alles mee vast kunt plakken, zonder dat de tape aan zichzelf plakt. Want anders zou je nooit een stuk van een rolletje tape af kunnen trekken nietwaar? Om dat mogelijk te maken wordt één zijde van de verpakkingstape voorzien van een speciale release-laag. Een soort coating die het mogelijk maakt dat je de tape van de rol kunt trekken. Het plakkerige van de tape bestaat grotendeels uit hars en rubber die tot een smeuïge eenheid worden verwerkt en dan de tape op gaan. 

Verpakkingstape in PVC en PP variant

Er zijn diverse soorten verpakkingstape. De PVC-tape met natuurlijke rubberlijm spreekt de mensen het meest aan. De kwaliteit van dit plakband is onovertroffen, net zoals de levensduur. Ook heeft PVC-tape een hoge elasticiteit, veel hoger dan PP-tape. PP staat voor polypropyleen, een variant van plastic. Hoewel PVC-tape een hogere kwaliteit heeft, is PP-tape wel het meest gebruikte plakband in de verpakkingswereld. En dat komt dan vooral omdat de prijs een stuk gunstiger is. 

Niet alle tape is gelijk in kracht

Als elasticiteit telt, kun je toch beter voor PVC-tape gaan. De potlood proef geeft aan waarom. Stel, je spant een lengte van PVC-tape naast eenzelfde lengte van PP-tape. Dan prik je in het midden van de gespannen tapes met een potlood. Bij PVC-tape ontstaat dan een gat. Maar bij PP-tape knapt die af op de hele breedte of scheurt hij ernstig in. PVC-tape is dan ook ideaal als je middelzware tot echt zware pakketten wilt dichten. Voor lichtere pakketten (tot ca. 25 kilo) is PP-tape afdoende.

Karakteristieken van verpakkingstape

Er zijn dus twee soorten tape die je als standaard kunt zien. PVC-tape was vroeger alleenheerser op de markt. Die heeft nu wel een stapje terug moeten doen ten gunste van PP-tape. Toch blijft PVC-tape de meest veelzijdige en dat komt door de volgende eigenschappen:

  • geluidsarm bij het afrollen/trekken
  • zeer elastisch (daarom dus niet met de hand af te scheuren)
  • sterke natuurlijke rubberlijm
  • sterk genoeg voor pakketten tot 40 kilo
  • PP-tape daarentegen heeft ook een paar kenmerkende zaken:
  • sterk genoeg voor pakketten tot ca. 25 kilo
  • stijve structuur (dus snel met de hand af te scheuren)
  • twee varianten: bruin of helder transparant
  • rubber lijm of acryllijm

De ene lijm is de andere niet

Verpakkingstape heeft niet altijd dezelfde lijmlaag. Er is acryllijm, die gemaakt is op waterbasis. Dit is een niet vergelende lijm die altijd transparant blijft. Vooral PP-tape benut deze lijmsoort. Daarnaast is er natuurlijke rubber lijm (solvent). Karakteristiek hieraan is de enorme kleefkracht en dus hechting aan dat waarmee je gaat beplakken. Deze lijm is super veelzijdig, je kunt ook buitenshuis zaken gaan kleven. En de lijm is bestand tegen echt lagere temperaturen. Deze lijm vind je zowel op PVC alsook op PP. Wie goedkoop uit wil, kan bij de synthetische rubber lijm (hotmelt) terecht. Deze kleeft niet heel lang. En is dus heel geschikt voor pakketjes die slechts een paar dagen dicht moeten blijven. De synthetische lijm vind je op verpakkingstape van PP.